Natuur hoort een hoofdvak te zijn op iedere basisschool!

in hut

Shelter/hut

Rock Boiling

Water

PSX_20190701_145606

Vuur & warmte

 

PSX_20190702_150815

Eten

BOSKINDEREN 4 ELEMENTEN
om te leven in en te zorgen voor het bos en onze aarde.
.

Tijdens de 4 elementen lessen van Boskinderen leren de kinderen hoe ze kunnen leven in het bos, wat ze nodig hebben, hoe dit nu georiganiseerd wordt en wat zij zelf kunnen doen om de wereld een stukje beter te maken

De 4 elementen zijn:
.
Shelter/Hut
Water
Vuur
& warmte
Eten
.

Elke les bevat een symbolisch verhaal, een dialoog, een activiteit die de kinderen zelf kunnen doen, een aantal demonstraties en een aantal manieren waarop wij ZELF doormiddel van dit element het bos en de aarde een stukje beter kunnen maken. Helemaal afgestemd op de leeftijd en de leerdoelen van de kinderen.

Geintereseerd in de prijzen en een van onze activiteiten?

DSCN1491

Shelter/hut

in de les over shelters leren we over de basisshelters zoals de aarde, ons lichaam maar ook het bos en een zelfgemaakte hut. We leren hoe shelters van dieren eruit zien en wat wij daarvan kunnen leren. We maken met de hele klas een eigen shelter of hut.
We sluiten af met ideeen hoe wij shelters en hutten kunnen gebruiken om deze wereld een stukje beter te maken.

Water

In deze les leren we hoe de natuur zelf het water zuivert, maken we een eigen waterzuiveraar en laten we zien hoe de grote watermaatschappijen het nu doen.
De kinderen leren het weer te voorspelen en we demonstreren een wateropvang installatie. Daarnaast laten we zien aan de kinderen hoe je kunt ontdekken of water drinkbaar is of niet en waarom het eigenlijk niet drinkbaar is. We sluiten af met ideeën om zelf iets te doen om het water te helpen gezond te blijven.

waterzuiveren
Vuurboog aanblazen

Vuur en Warmte


De derde les leren we over vuur. We leren dat vuur naast het geven van warmte nog een veel belangrijke functie in de natuur heeft. We bekijken onze huidige leefwijze met verwarmingen als kleine kampvuurtjes en praten hierover.
We gaan zelf oefenen om met een van de oudste gereedschappen ter wereld vuur te maken. Deze activiteit is anders voor elke leeftijdsgroep. Daarnaast leren we hoe je op een veilige manier met vuur om kunt gaan en wat je hoort te doen als de basisveiligheden niet aanwezig zijn.
We beëindigen de les met na te denken hoe we het (innerlijk) vuur kunnen gebruiken om voor de aarde te zorgen.

Eten

We starten deze les met een prachtig verhaal over een indianenjongen die “sluipende vos” heet. We leren hoe je dierensporen kunt herkennen en volgen en oefenen dit met elkaar. We vergelijken hoe men vroeger at en hoe wij nu eten.
Als klas gaan we samen iets te eten klaar maken. Wist jij dat je van lisdodde koekjes kan bakken of van planten heerlijke soep kunt maken?
Aan het einde van de les leren we de dankbaarheid voor eten en bedenken hoe we de dieren kunnen helpen bij het verzamelen van hun eigen eten.

PSX_20190702_145248